Nå er det høysesong nordlys! Solen vår har ikke vært så aktiv på lenge. På toppen av det hele er det høysesong for turister i Nord-Norge, og alle reiselivsdestinasjonene i Nord-Norge er fullbooket.
Men det er også høysesong for å oppleve verdensrommet, uten nordlys! Internasjonalt ser vi en økt interesse for begreper som Dark Sky, noctourism, darkcation, astroturisme og stjerneturisme. Også i Norge ser vi en økende interesse, spesielt i Finnmark som nylig fikk Norges første Dark Sky Park, i Øvre Pasvik nasjonalpark.
- Stjerneturisme er i ferd med å bli stort (nrk.no, 17.juli 2024)
- Stjerneturisme (Norsk Opplevelseskonferanse, 29.oktober 2024)
- Noctourism (nrk.no, 22.januar 2025)
Mens de som bor i Nord-Norge kan ta Nordlyset for gitt, tar ofte vi i Nord- og Sør-Norge stjernehimmelen for gitt. Folk flest bor i eller nær store byer. I store deler av verden er det så tett mellom byene, at flere har vokst opp uten å noen gang se stjerner. Opplevelsene står derfor i kø, allerede fra det øyeblikket de lander i Norge, for selv i den mest lysforurensede norske by, er det flere turister som ser stjerner for første gang i sitt liv.
Vinteren 2025 har vært spesiell med tanke på tilgjengelige himmelfenomener! Tidlig i høst hadde vi besøk av en komet, om du holder til på et sted uten særlig lysforurensning så du den kanskje i skumringen? I januar stilte alle de største planetene seg opp på linje, slik at hvem som helst kunne gå ut og se dem med sine egne øyne, eller gjennom et teleskop.
Men slik er det stort sett hver vinter. Planeter flytter seg, kometer kommer og går, men månen, Andromedagalaksen, Pleiadene og Orion-tåken skaper forrykende astroshow på himmelen hver eneste natt det er klarvær.
Astroturisme er et nytt begrep i Norge, men internasjonalt er det nordlysturismens storebror. Allikevel kan vi lære av nordlysturismen, når vi skal forberede oss på at storebror astroturisme kommer til Norge. Fra å være et lite kjent fenomen, kun tilgjengelig for de som vokste opp i Norge-Norge, har nordlysturismen blitt et av de største begrepene innen reiseliv. Det var ekstra interessant å se Innovasjon Norge bruke astronomiske tall for veksten som har vært i nordlysturismen, til og med så nylig som i 2024 (last ned rapport her).
Norge har, om mulig, den beste tilgangen på den naturlige mørket, siden vi har store landarealer hvor det bor få folk, og følgelig er det lite lysforurensning. Internasjonal er det nettopp i de små forblåste og avsidesliggende landene, som f.eks. Irland, at astroturismen har fungert best. Reiselivsverter som lærer seg å fortelle historiene bak, som tar med sine gjester til den mørke plassen litt vekk fra hotellbygget, evner å gi sine gjester opplevelser de aldri har sett maken til, eller forestilte seg at de skulle få oppleve.
Nå sitter du vel og tenker: Men kan jeg snakke på en troverdig måte om verdensrommet da? Jeg vet jo ikke engang navn på alle planetene!
Løsningen er heldigvis nærmere enn du tror. På 50-tallet bygde Universitetet i Oslo et forskningssenter for solfysikk og satellittbaner, Solobservatoriet på Harestua, som har stått for flere gjennombrudd innen internasjonal forskning, og formet vår kunnskap om verdensrommet. Det har også vært her, på Harestua, at Norge har utviklet noen av sine klokeste hoder, astrofysikere som i etterkrigstiden har bidratt til innovasjon og forskning i mange samfunnsområder i de siste tiårene.
Siden 80-tallet har Solobservatoriet vært et besøks- og formidlingssenter, som har drevet med astroturisme. Solobservatoriet har nå samlet all sin ekspertise på feltet, og utviklet en kursrekke for norske reiselivsbedrifter, som ønsker å lære seg formidlingskunsten til en Astroguide.
Astroturisme kommer til Norge, og vi har alt vi trenger til å gi våre gjester en god opplevelse.
Vi HAR tilgang på havet og det vakre fjellandskapet.
Vi HAR tilgang til gastronomien.
Vi HAR de unike overnattingsplassene.
Vi HAR en sjelden og unik tilgang på stjernehimmelen!
…og vi har tilgang på kunnskapen og formidlingsevnen til å la våre gjester oppleve verdensrommet!
Og vi oppfordrer deg som blir nysgjerrig og ta kontakt for mer informasjon om kursene til Solobservatoriet.
Reiselivsaktørene som har sett dette komme tidligere, er allerede i gang og markedsfører sine mørke og naturlige omgivelser. De første Astroguide-kursene Solobservatoriet har tilbudt er allerede fullbooket! Og i motsetning til nordlysturismen, er ikke astroturismen geografisk avgrenset til nord, her har alle like gode forutsetninger til å ta del i utviklingen.